Ανακοίνωση
Ημερομηνία: 17/02/03, 23:29
Θέμα: Περί του kithara.gr


Μετά από δυόμισι χρόνια λειτουργίας του kithara.gr σε σύμβαση με την ΑΕΠΙ, η ΑΕΠΙ αποφάσισε μονομερώς να αλλάξει τους όρους της σύμβασης, ουσιαστικά απαγορεύοντας την λειτουργία του site, ακόμα και σε εμπορική/συνδρομητική βάση.

 

Η ΑΕΠΙ ισχυρίζεται ότι τα χρήματα που έπαιρνε από το site ως τώρα (ποσό που η ίδια καθόρισε) είναι "ψίχουλα", και ότι πολλοί δημιουργοί διαμαρτυρήθηκαν, ότι η δωρεάν εμφάνιση των στίχων των τραγουδιών τους χωρίς περιορισμούς στο κοινό τους μειώνει. Η ΑΕΠΙ από την 1-1-2003 απαιτεί 0,40 € για κάθε χρήστη που εμφανίζει ένα τραγούδι στην οθόνη του και απαγορεύει την δωρεάν πρόσβαση. Είναι περίπου σαν να πρέπει να πληρώνει κάποιος για κάθε τραγούδι που ακούει στο ραδιόφωνο.

 

Είναι απορίας άξιο, πώς οι δημιουργοί δεν ενοχλούνται, όταν τα τραγούδια τους ακούγονται δωρεάν για τον κόσμο στο ραδιόφωνο, ανάμεσα σε διάφορα ρεπορτάζ και ενοχλητικές διαφημίσεις. Επίσης δεν ενοχλούνται, όταν CD με τα τραγούδια τους μοιράζονται δωρεάν στο κοινό μαζί με περιοδικά αμφίβολου περιεχομένου. Παρ' όλα αυτά ενοχλούνται, όταν φίλοι της ελληνικής μουσικής, έλληνες και ξένοι, από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, βρίσκουν τους στίχους από τα τραγούδια τους και τους τραγουδούν παίζοντας την κιθάρα τους.

 

Φυσικά, η ενόχληση των δημιουργών παύει, μόλις ακουστεί ο "ήχος των αργυρίων εις το πουγγίον".

 

Δυστυχώς, το ποσό των 0,40 € είναι υπερβολικά ψηλό (περίπου 4 φορές μεγαλύτερο από αυτό που ισχύει για τα CD του εμπορίου και περίπου 20 φορές μεγαλύτερο από αυτό που ισχύει για βιβλία). Με τέτοια τιμολόγηση, η λειτουργία του site ακόμα και σε συνδρομητική βάση είναι αδύνατη, αφού οι επισκέπτες θα έπρεπε να πληρώσουν ποσά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που ισχύουν στην αγορά.

 

Δεν ζητάμε κανένα προνόμιο. Το μόνο που θέλουμε, είναι ίση μεταχείριση του internet με τους άλλους τρόπους διακίνησης.

 

Έτσι, από την 1-1-2003, το kithara.gr παύει να εμφανίζει τους στίχους των τραγουδιών, κατά τα πρότυπα του olga.net.

 

Αν θέλετε, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες στην ανοικτή επιστολή προς την ΑΕΠΙ, και να ανταλλάξετε γνώμες με άλλους επισκέπτες πάνω στο θέμα σε αυτή τη συζήτηση.

Το άρθρο αυτό προέρχεται από τον ιστοχώρο Κ ι θ ά ρ α
http://portal.kithara.gr

Η διεύθυνση του άρθρου είναι:
http://portal.kithara.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=122