Γερμανικη μουσικη στην υστερη εποχη του μπαροκ (2) - Χαιντελ
Ημερομηνία: 25/05/03, 16:17
Θέμα: Ιστορία της Μουσικής


Πιο δημοφιλης απο τον Μπαχ κατα τη διαρκεια της ζωης του ηταν ο Γκεοργκ Φιλιπ Τελεμαν (1681-1767), ο οποιος εγραψε οβερτουρες και ορχηστρικες σουιτες κατα τα γαλλικα προτυπα και εγινε διασημος και στη Γαλλια και στη Γερμανια.
Και ενω και ο Μπαχ και ο Τελεμαν εζησαν το μεγαλυτερο μερος της ζωης τους στη Γερμανια, ο Γκεοργκ Φριντριχ Χαιντελ (1685-1759) εζησε κυριως στην Ιταλια οπου δινονταν μεγαλυτερη σημασια στη μελωδια παρα στην αντιστιξη.
Ο Χαιντελ ασχοληθηκε κυριως με την opera seria(σοβαρη οπερα). Το ενδιαφερον του για την ιταλικη οπερα τον οδηγησε στο Λονδινο οπου υπηρχε ενθουσιωδες κοινο για το ειδος αυτο.
Ο Χαιντελ εργαστηκε στο Λονδινο, στη Βασιλικη Μουσικη Ακαδημια του ιταλικου μελοδραματος που προωθουσε την οπερα. Καποια στιγμη ομως που το κοινο του Λονδινου εστρεψε το ενδιαφερον του σε εργα γραμμενα στη δικη του γλωσσα, η Ακαδημια αναγκαστηκε να κλεισει και ο Χαιντελ αντιλαμβανομενος οτι η δημοτικοτητα της ιταλικης οπερας ειχε μειωθει, μετεβη παλι στην Ιταλια οπου συγκροτησε νεο θιασο και ανελαβε ο ιδιος την επιχειρηση του μελοδραματος. Τελικως ομως η επιχειρηση του χρεοκοπησε.
Τοτε ο Χαιντελ στραφηκε στο ορατοριο. Εκει διευρυνε τον ρολο των χορωδιων και χρησιμοποιησε αγγλικα λιμπρετα τα οποια βασιζονταν σε ιστοριες της Παλαιας Διαθηκης. Το σπουδαιοτερο ορατοριο του ηταν ο εξαιρετικος ''Μεσσιας'' (1742). Το εργο αυτο ειναι ενα απο τα διασημοτερα ολων των εποχων.

Σημειωση: Υπαρχει και μουσειο του Χαιντελ στη γερμανικη πολη Χαλλη (Halle).







Το άρθρο αυτό προέρχεται από τον ιστοχώρο Κ ι θ ά ρ α
http://portal.kithara.gr

Η διεύθυνση του άρθρου είναι:
http://portal.kithara.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=41