Ρομαντική μουσική στην ανατολική Ευρώπη, στην Αγγλία και στη Σκανδιναβία
Ημερομηνία: 25/01/05, 10:21
Θέμα: Ιστορία της Μουσικής



Ανατολική Ευρώπη

Στη Βοημία, στο έργο του Μπέντριχ Σμετάνα, εκφράστηκε ο εθνικισμός. Ο Σμετάνα χρησιμοποίησε Βοημικά λαϊκά τραγούδια ως βάση των μελωδιών του. Ένα από τα γνωστά του έργα είναι το "Η πουλημένη μνηστή".

Ένας άλλος γνωστός Τσέχος μουσικός ήταν ο Ντβόρζακ, βιολιστής που έκανε την τσέχικη μουσική δημοφιλή σε όλο τον κόσμο. Το 1892 τέθηκε επικεφαλής του εθνικού κονσερβατουάρ της μουσικής. Από τα γνωστότερα έργα του είναι τα "Μοραβιανά ντουέτα" και το "Από το νέο κόσμο".

Ένας τρίτος Τσέχος συνθέτης, ο Λέο Γιάνατσεκ (1854-1928), εμπνευσμένος και εκείνος από τη λαϊκή μουσική έγραψε έργα που είχαν ένα ιδιαίτερο προσωπικό στυλ.

Στην Ουγγαρία έχουμε τους Λιστ και τον Φέρενς Έρκελ ως στυλοβάτες του εθνικού μουσικού ύφους.


Αγγλία

Στην Αγγλία το έντονο εθνικιστικό συναίσθημα συνέβαλε στη δημιουργία μιας αγγλικής σχολής συνθετών. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα τα έργα των Σάλιβαν και Μπένετ είχαν μέτρια επίδραση στον κόσμο.
Μόνο ο Εντουαρντ Έλγκαρ (1857-1934) ήταν εκείνος που διαμόρφωσε ένα εθνικό στυλ. Ήταν ένας αυτοδίδακτος συνθέτης με πολύ ιδιαίτερο ύφος και επίσης σπουδαίος μαέστρος.
Μία από τις επιτυχίες του ήταν "Οι παραλλαγές αίνιγμα". Έγραψε επίσης έργα για βιολί, για τσέλο αλλά και εμβατήρια, μουσική δωματίου και ουβερτούρες.

Άλλοι δυο σημαντικοί Άγγλοι συνθέτες είναι ο Γουίλιαμς και ο Ντέλιους, ο οποίος θεωρείται ο πιο αυθεντικός ρομαντικός συνθέτης. Ο Γουίλιαμς από τη μεριά του ήταν εκείνος που γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ ρομαντισμού και μοντερνισμού.


Σκανδιναβία

Ο πλέον γνωστός σκανδιναβός συνθέτης-Νορβηγός στην καταγωγή -ήταν ο Έντβαρντ Γκριγκ που είχε επηρεαστεί πολύ από τη νορβηγική λαϊκή μουσική. Η μουσική επένδυση που έκανε στο έργο του Ιψεν "Πέερ Γκυντ" εδραίωσε τη φήμη του στο μουσικό κόσμο.


Αυγή


** Η επόμενη ενότητα θα αναφέρεται στη σύγχρονη κλασσική μουσική και στα ρεύματά της (Εκλεκτικισμός - Συντηρητισμός - Νεοκλασικισμός - Σειραϊσμός-πρόσφατες τάσεις)








Το άρθρο αυτό προέρχεται από τον ιστοχώρο Κ ι θ ά ρ α
http://portal.kithara.gr

Η διεύθυνση του άρθρου είναι:
http://portal.kithara.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=587